Web Analytics Made Easy - Statcounter

امروز 4 دی برابر با 25 دسامبر تقویم میلادی است، روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است

به گزارش خبرگزاری فارس از یاسوج امروز 4 دی برابر با 25 دسامبر تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



858 - زاد روز "رودکی" پدر شعر پارسی

بیشتر مورخان و کرونیکلرها در این که رودکی پدر شعر پارسی نوین (پارسی معاصر) 25 دسامبر سال 858 میلادی به دنیا آمده است متفق القولند و برخی هم با محاسبات خود، وقوع آن را در همان روز ولی در سال 860 میلادی نوشته اند.

سال درگذشت وی 940 میلادی است که چند پژوهشگر، درست آن را سال 941 میلادی می دانند. رودکی شاعر مشترک همه پارسیان جهان و از عوامل وحدت فرهنگی مردمی است که در قطعات منفصله ایران زمین زندگی می کنند و نیاکان و در نتیجه خصلت ها و منش مشترک دارند.

ابوعبدالله جعفر ابن محمد (رودکی) در یک روستای رودک منطقه سغد خراسان اینک واقع در ناحیه پنجکنت ایالت سغد جمهوری تاجیکستان به دنیا آمد و در ناحیه ای نه چندان دور از زادگاهش مدفون شده است.

1030 - روزی که حسنک وزیر متهم شد

25 دسامبر سال 1030 میلادی (سال 409 هجری خورشیدی) دربار غزنویان حسنک وزیر را متهم کرد که پیرو اسماعیلیه است.

پس از تکرار این اتهام و پر شدن گوش مردم، حسنک بعدا بازداشت و اعدام شد و جسدش هفت روز بر بالای دار بود.

1834 - خرید دستگاه ضرب سکه برای ایران، از بروکسل

25 دسامبر 1834 دولت وقت ایران یک دستگاه ضرب سکه از اروپا (بروکسل) خریداری کرد تا سکه ها دارای شکلی زیباتر و صد درصد یکنواخت باشند تا هنگام داد و ستد نیاز به توزین آنها نباشد. این دستگاه که تصمیم به خرید آن در آخرین سال حیات فتحعلی شاه قاجار داده شده بود نخستین ماشین ضرب مسکوک است که از اروپا برای ایران خریداری شده بود.

می‌دانیم که ایران از زمان داریوش دارای پول ملی (سکه داریک) شده بود و نخستین کشور جهان بود که نظام پولی داشت.

فتحعلی شاه در همان سال در 68 سالگی در اصفهان درگذشت و در قم مدفون شد و با این که فرزندان متعدد داشت، به توصیه او نوه اش محمد میرزا پسر عباس میرزا را بر جایش نشانیدند. عباس میرزا که ولیعهد بود قبلا فوت شده بود.

1991 -  در روزی چون امروز شوروی 69 ساله ازمیان رفت

بیست و پنجم دسامبر سال 1991 بوریس یلتسین به کاخ کرملین رفت و به گورباچف (رهبر شوروی) گفت که اتحاد جماهیر شوروی منحل شده و او دیگر سمتی ندارد. اندکی بعد گورباچف در یک نطق کوتاه رادیو تلویزیونی گفت که با انحلال شوروی به این صورت قاعدتا نمی تواند موافق باشد ولی چون در برابر عمل انجام شده قرار گرفته است چاره دیگری (جز قبول) ندارد!.

به این ترتیب یک امپراتوری بزرگ با آن همه دندان اتمی ـ موشکی، دهها هزار تانک، صدها زیردریایی و پیشرفتهای فضایی همانند برف بر شیروانی داغ ذوب شد و از میان رفت، بدون این که رفراندم برگذار و نظر مردم اتحادیه استعلام شده باشد که بزرگترین معمای تاریخ بشر شده است.

این جمهوری ها، قرن ها با هم امپراتوری روسیه را تشکیل می دادند. با این که دومای روسیه انحلال شوروی را به آن ترتیب غیر قانونی اعلام کرده، هنوز درباره این مصوبه اقدامی صورت نگرفته است. انحلال اتحاد شوروی 69 ساله مرکب از 15 کشور باور کردنی نبود.

1979 - در 1358 یادداشت ایران به دولت پاناما مبنی بر استرداد شاه که در آن کشور اقامت داشت تسلیم شد و در این یادداشت اطمینان داده شده بود که شاه منصفانه محاکمه خواهد شد.

کریسمس

کریسمَس یا نوئل جشنی است در آیین مسیحیت که به منظور گرامی‌داشت زادروز مسیح برگزار می‌شود. بسیاری از اعضای کلیسای کاتولیک روم و پیروان آیین پروتستان، کریسمس را در روز ۲۵ دسامبر جشن گرفته و بسیاری آنرا در شامگاه ۲۴ دسامبر نیز برگزار می‌کنند. اعضای بیشتر کلیساهای ارتودوکس در سراسر دنیا نیز روز بیست و پنجم دسامبر را به عنوان میلاد مسیح جشن می‌گیرند.

برخی از مسیحیان ارتودوکس در روسیه، اوکراین، سرزمین مقدس (ناحیه تاریخی فلسطین) و دیگر مکانها، به سبب پیروی از گاهشماری یولیانی، جشن کریسمس را در روز ۷ ژانویه برپا می‌دارند. اعضای کلیسای ارامنه طبق سنت منحصر به فردی، روز میلاد و همچنین روز غسل تعمید مسیح را همزمان در روز ششم ژانویه جشن می‌گیرند.

ایام دوازده روزه کریسمس با سالروز میلاد مسیح در ۲۵ دسامبر آغاز گشته و تا جشن خاج‌شویان در روز ۶ ژانویه ادامه می‌یابد. هرچند مهم‌ترین عید مذهبی در گاهشمار مسیحی، روز عید پاک (به عنوان روز مصلوب شدن و رستاخیز عیسی) است، بسیاری به‌خصوص در کشورهای ایالات متحده و کانادا، کریسمس را مهم‌ترین رویداد سالانه مسیحی محسوب می‌دارند.

با وجودی که این روز، یک عید مذهبی شناخته می‌شود، از اوایل سده بیستم میلادی به بعد به طور گسترده به عنوان یک جشن غیر مذهبی برگزار شده و برای بیشتر مردم، این ایام فرصتی است برای دور هم جمع شدن اقوام و دوستان و هدیه دادن به هم. کریسمس با آیین‌های ویژه‌ای به‌طور مثال آراستن یک درخت کاج، برگزار شده و شخصیتی خیالی به نام بابانوئل در آن نقشی مهم دارد.

برگزاری کریسمس در کشورهای مختلف مسیحی بنا به سنت و رسم و رسوم آنان، تفاوت‌هایی نیز با یکدیگر دارد. اما مشترکات این مراسم این است که: مسیحیان برای جشن گرفتن میلاد عیسی مسیح به کلیساها می‌روند، در منزل یک درخت کاج را تزیین و چراغانی می‌کنند و در خیابان‌ها و کوچه‌ها دسته‌دسته سرودهای پرستشی و شکرگزاری اجرا می‌نمایند.

زادروزها

    ۸۶۰ - رودکی از نخستین شاعران پارسی‌گوی.

 ۱۶۴۲ - زادروز اسحاق نیوتن فیزیکدان و ریاضیدان انگلیسی

۱۷۲۱ - ویلیام کالینز، شاعر انگلیسی.

۱۸۷۶ - محمدعلی جناح رهبر استقلال پاکستان.

۱۸۹۹ - هامفری بوگارت بازیگر آمریکایی.

۱۹۱۸ - احمد بن بلا رهبر سیاسی جنگ استقلال الجزایر، اولین نخست وزیر و نخستین رئیس جمهور انتخابی الجزایر.

۱۹۱۸ - زادروز انور سادات سومین رئیس جمهور مصر ، برنده جایزه صلح نوبل سال ۱۹۷۸

۱۹۲۵ - کارلوس کاستاندا نویسنده سرخ‌پوست.

۱۹۳۰ - امانوئل آغاسی بوکسور ایرانی و پدر آندره آغاسی.

 ۱۹۸۴ - سرینگ چونگتاک ملکه زیبایی اهل تبت.

 ۱۹۶۱ - اینگرید بتانکورت سیاست‌مدار فرانسوی -کلمبیایی.

مرگ‌ها

۷۹۵ - آدریان یکم، پاپ کلیسای کاتولیک روم.

۸۲۰ - لئوی پنجم، امپراتور بیزانس.

۹۴۰ - ماکان پسر کاکی، یک رهبر نظامی دیلمی فعال در شمال ایران (خصوصاً طبرستان و خراسان) در اوایل قرن دهم میلادی.

۱۶۳۵ - ساموئل دو شامپلن سرباز، کاوش‌گر، نقشه‌کش، طراح، سیاست مدار، دریانورد، وقایع‌نویس، نژادشناس و گیتانگار فرانسوی.

۱۹۲۵ - کارل آبراهام روان‌کاو آلمانی.

۱۹۲۶ - امپراتور تایشو صد و بیست و سومین امپراتور ژاپن.

۱۹۲۷ - ناصرالملک (میرزا ابوالقاسم قره‌گوزلو) رئیس ایل قاجار و نایب‌السلطنه سابق احمد شاه.

 ۱۹۳۵ - پل بورژه نویسنده و مقاله‌نویس قرن نوزدهم میلادی اهل فرانسه.

 ۱۹۳۸ - کارل چاپک داستان‌نویس بوهمی.

۱۹۷۷ - چارلی چاپلین بازیگر و کارگردان آمریکایی.

  ۲۰۰۸ - هارولد پینتر نویسنده، نمایشنامه‌نویس و بازیگر بریتانیایی.

انتهای پیام/82009


منبع: فارس

کلیدواژه: کریسمس درگذشت ایران روسیه خبرگزاری فارس کهگیلویه و بویراحمد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۲۳۶۸۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نظم جهانی در آستانه فروپاشی است

به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، عفو بین‌الملل روز چهارشنبه طی گزارشی اعلام کرد که «نظم جهانی پسا جنگ جهانی دوم در آستانه فروپاشی است» و درگیری‌های تلخ در جبهه‌های چندگانه و همچنین رشد لجام گسیخته هوش مصنوعی این نظم جهانی را تهدید می‌کنند.

انیِس کالامار، دبیر کل عفو بین‌الملل در گفتگو با خبرگزاری فرانسه در مورد گزارش سالانه این نهاد که با عنوان «وضعیت حقوق بشر جهان» منتشر شده است، گفت: «تمامی شواهد و قرائن ۱۲ ماه گذشته حاکی از آن است که نظم جهانی بین‌المللی در آستانه فروپاشی است. به ویژه که در شش ماه گذشته آمریکا از مقامات اسرائیلی در برابر تعرض‌های متعددی که در غزه زیر نظر آن‌ها اتفاق می‌افتد، محافظت کرده و بر آن‌ها سرپوش گذاشته است. ایالات متحده با استفاده از حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد آتش‌بس در غزه، این شورا را از معنای وجودی و وظیفه اصلی اش تهی ساخته است.»

بنابر آمار رسمی اسرائیل حملات هفتم اکتبر حماس به سرزمین های اشغالی هزار و ۱۷۰ کشته، اکثرا از میان غیر نظامیان برجای گذاشت. بنابر اعلام وزارت بهداشت حماس در نوار غزه، حملات انتقام جویانه اسرائیل به این منطقه تاکنون 34 هزار و 262 کشته برجای گذاشته است.

خانم کالامار در دیباچه این گزارش نوشت: «این کارزار شامل بمباران عمدی و بی‌رویه غیرنظامیان و تاسیسات غیرنظامی و همچنین محرومیت آن‌ها از کمک‌های بشردوستانه و ایجاد قحطی مهندسی شده است.»

او گفت: «برای میلیون‌ها نفر در سراسر جهان، غزه اکنون به نماد شکست مطلق اخلاقیات از سوی بسیاری از معماران نظم جهانی پسا جنگ جهانی دوم تبدیل شده است.»

دبیر کل عفو بین‌الملل افزود که متحدان اسرائیل از جمله آن‌هایی که این رژیم را تسلیح می‌کنند، شریک جرم هستند.

او همچنین ضمن انتقاد انفعال نهاد‌های بین‌المللی در قبال مساله غزه، این سوال را مطرح کرد که آیا آرمان‌های «دوباره هرگز» پسا جنگ اکنون نابود شده‌اند یا خیر؟

تهدید چین و روسیه و نیاز به تجدید ساختار شورای امنیت

انیس کالامار هشدار داد که دیگر «بازیگران قدرتمند» از جمله روسیه و چین هم «تمایل خود را در به خطر‌ انداختن کلیت نظام مبتنی بر قوانین ۱۹۴۸ نشان داده‌اند.»

این گزارش «قانون شکنی آشکار نیروهای روس طی تهاجم نظامی همه‌جانبه طولانی‌مدت آن‌ها به اوکراین و به‌کارگیری شکنجه و سوء رفتار علیه زندانیان جنگ» را مستند کرده است.

بنابر این گزارش چین نیز «با حمایت از ارتش میانمار» به رغم حمله این ارتش به غیرنظامیان این کشور، برخلاف حقوق بین‌الملل عمل کرده است.

به گفته خانم کالامار، «برای احیا و تجدید نهاد‌های بین‌المللی که وظیفه حفاظت از بشریت را برعهده دارند» به «اقدامات فوری» نیاز است.

او گفت: «ما خواهان بازسازی عاجل شورای امنیت سازمان ملل متحد و به ویژه اصلاح حق وتو هستیم به گونه‌ای که نتوان آن را در موقعیت‌های نقض شدید حقوق بشر به کار برد.»

هوش مصنوعی به مثابه تهدید بشریت

بنابر این گزارش ظهور و رشد هوش مصنوعی بر نگرانی‌هایی چون «امکان فرسایش فراگیر حقوق و به تبع آن تداوم سیاست‌های نژادپرستانه» و «امکان انتشار اطلاعات نادرست و ضد اطلاعات» دامن می‌زند.

عفو بین‌الملل شرکت‌های بزرگ فناوری را به نادیده گرفتن این تهدید‌ها حتی در «درگیری‌های مسلحانه» متهم می‌کند.

در این گزارش آمده است که «شرکت‌های یاغی فناوری و فناوری‌های سرکش آن‌ها» به حال خود رها شده‌اند و در «غرب وحشی دیجیتال آزادانه پرسه می‌زنند.» بنابر این گزارش این امر احتمالا به تسریع نقض حقوق بشر در سال ۲۰۲۴ خواهد انجامید، سالی که مملو از انتخابات کلیدی از جمله انتخابات ریاست‌ جمهوری آمریکا است.

کالامار گفت: «در دنیایی که درگیر بی‌ثباتی فزاینده است، گسترش و به‌کارگیری بی‌قاعده از فناوری‌هایی چون هوش‌ مصنوعی مولد، تشخیص چهره و بدافزارهای جاسوسی از طریق تعمیم و گسترش نقض حقوق بین‌الملل و حقوق بشر به سطحی خاق‌العاده، به دشمنی خطرناک تبدیل می‌شوند.»

او افزود: «در این سال به خصوص انتخابات و در سایه لابی‌های قدرتمند مخالف با مقیدسازی که توسط غول‌های فناوری تامین مالی می‌شوند، این پیشرفت سرکش و بی‌قاعده فناوری برای همه ما تهدیدی عظیم به شمار می‌رود.»

خانم کالامار از دولت‌ها خواسته است تا «اقدامات قانون و نظارتی خود را برای مقابله با خطرات و آسیب‌های ناشی از هوش مصنوعی قوت بخشند.»

 

دیگر خبرها

  • آیا صدام حسین واقعا «دیوانه خاورمیانه» بود؟
  • تاثیرات سلوکیان بر خاورمیانه: از تاثیر بر هنر و فلسفه تا مواجهه با شورش یهودیان
  • جلد سوم تاریخ شفاهی دفاع مقدس به زودی چاپ می‌شود
  • شهید آمریکایی راه مشروطه کیست؟! + فیلم
  • انتقام از شوروی
  • مسی: این مربی تنها کسی بود که به من ایمان داشت
  • هشدار درباره آینده اقتصاد ایران
  • لوگوی نود سالگی دانشگاه تهران منتشر شد
  • لوگوی ۹۰ سالگی دانشگاه تهران منتشر شد
  • نظم جهانی در آستانه فروپاشی است